Wekertem, az első növendékek
A levenduláink
Szeretjük, mert szép, és illatos, és ráadásul igen hasznos is!
Gyógy-, fűszer-, és dísznövény, illatszerek alapanyaga, de molyriasztó is, miközben fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és nyugtató, mi több, kedélyjavító hatással is rendelkezik. Ehető fagyiként, mézként, sütiként, ihatjuk teaként, szörpként, mi több, pálinkaként is.
Tehát megannyi csodás képesség rejtőzik lila ruhájában.
Szárazságtűrő, de nagyon szereti a napfényt. Télálló, és megfelelő gondoskodás mellett 20-25 évig is elél.
De hogyan kerülhetne a mi kis kertünkbe is?
Utánaolvastunk, s a dugványkészítést választottuk. Kedves könyvtáros kollégánk hozott nekünk hajtásokat a saját növényéről, így helyi, mi több, családi utódok lehetnek a majd hajtásaink. Kétfajta gyökereztetési módszert próbálunk ki. Pár hajtást vízbe tettünk, a többi speciális gyógy-és fűszernövényföldbe került. Egyes dugványok végét fahéjba mártottuk, úgy olvastuk remek gyökereztetőpor. Az alsó levélkéket lecsipkedtük, s beleszúrtuk a földbe. Megöntöztük, majd a párás levegő megtartásáért zacskót húztunk a tetejükre. Most már csak várunk, és reménykedünk, hogy meggyökeresednek, s kiültethetjük őket.