Wekertem mulatós lakói

Wekertem mulatós lakói

Wekertem mulatós lakói a kakukkfüvek és a citromfüvek

Mert, ahogy azt a dal is mondja:
„Kakukkfű és citromfű,
Ahol ők vannak,
Ott szív derül!”
Ezzel a fülbemászó dallal készülnek a kerti kiültetésre Wekertem vidám és illatos bonvivánjai, a kakukkfüvek és a citromfüvek. No, de mi mindenhez értenek még a nótázáson kívül?
A kakukkfű fűszerként a pecsenyék nagy barátja, ugyanakkor segít a gyomorbajokon, de erős fertőtlenítő is, és ami az ének szempontjából igen fontos, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas.
A citromfű pedig, a pillangók elcsábítója, de lovagiasan űzi el szúnyogokat, teaként és illóolajként is nyugtató hatású, levelei hű társai a frissítő italoknak.
Hát így lehet az, hogy annyi mulatságban hivatalosak.

És még további történetek róluk: 
A kakukkfű
Ez a növény a vitézséget jelképezte az ókori görögöknél, virágát a harcba induló katonák ruhájára hímezték.
Elképzelhető, hogy sok anyukának, apukának felcsendül lelki fülében Halász Judit egyik dala Pankáról, aki sétálni indult. A kislány dalolgatva ballag, az énekesnő pedig… Igen! A kakukkfüvet kéri meg, hogy „útját jó szagoddal hintsd be.”  Ez nem véletlen, nagyon jellegzetes illata van, így könnyen megtalálhatjuk a kertekben, réteken, erdőszéleken.
Szárazságtűrő, fényigényes növény, mely Magyarországon főként mészkőhegységekben és szárazabb füves réteken nő. 
Már az egyiptomiak és a görögök is használták, manapság mindenhol elterjedt, de főleg a franciák és a bolgárok használják fűszerként. Magyarul hívják még pecsenyefűnek is, ezzel utalva arra, hogy húsok fűszerezésére nagyszerűen alkalmas, de a hagyományos angol párolt vadnyúl elengedhetetlen hozzávalójaként is tisztelik. Virágait kedvelik a méhek, híres a szicíliai kakukkfűméz.
Gyógyhatása sem elhanyagolható. Erős fertőtlenítő és antimikrobális hatása van. Segít a gyomorbajokon, pompás köhögéscsillapításra.

A citromfű
A következő gyógynövényünk a citromfű, mézvirág, (latin nevén Melissa officinalis) remélhetőleg jól fogja magát érezni kertünkben. A virágaiban különösen sok a nektár, szerencsés esetben sok pillangót csal be udvarunkba, hogy gyönyörködhessünk bennük. Meleg, napos helyen érzi jól magát.
A belőle készült tea, az illóolaja nyugtató hatású a szívre, idegekre. Álmatlanságra, gyomorgörcsökre is szokták ajánlani. Azt mondják, illóolajának szúnyogriasztó hatása van.
Fűszerként is alkalmazható. Friss levelét használják gyümölcslevesekhez, mártásokhoz, desszertekhez, meleg nyári napokon limonádét készíthetünk vele.   
Nyugat-európai kolostorokba a Benedek rendi szerzetesek vitték be, de még Nagy Károly császár is rendeletben írta elő termesztését.
A bencés szerzetesek a kolostorokban a „szellemi”, azaz rövid italokba gyakran tettek citromfüvet. 1826-ban a „karmelita szellemből” aztán Marie Clementine Martin karmelita nővér állította elő a Klosterfrau Melissengeist nevű gyógynövényszeszt.