A ház története

A ház története

Az intézményünk jogelődjét, az ország első úttörőházát 1949. december 21-én alapították Kispesten. A lakótelepi részen állt, a Rákóczi utcában, helyét ma emlékoszlop őrzi.

A Pannónia Általános Iskola egyik volt igazgatója alapította, az úttörőház számos szakkörének vezetői pedig a kerület tanáraiból kerültek ki. Voltak közöttük neves művész-tanárok is. 1958-tól Tőke László Úttörőház néven működött úttörő mozgalmi bázisként, később az oktatási intézményekhez sorolták, szakköreivel (nagyon sokféle volt) az iskolai tananyagot egészítette ki. Majd a 70-es évek végétől lett közművelődési intézmény. A igazgatók mellett aktivisták dolgoztak, társadalmi munkában. Az 50-es évek végétől az úttörőház már könyvtárral is rendelkezett. Ebben az időszakban a gyerekeknek minden programot ingyenesen biztosítottak.

A 70-es évek elején, a lakótelep építések idejében az úttörőház eredeti épületét lebontották, ekkor költözött az úttörőház a Wekerletelepre, a Kós Károly tér 9. szám alatti épületbe. A Kós Károly teret ebben az időszakban még Petőfi térnek hívták. Az akkori igazgató, Nagy András volt.
A Nemzetközi Gyermekév alkalmából (1979-ben) kezdődött el a Petur utcában álló volt pékség (Polonyi-pékség) épületének felújítása az úttörőház részére, amely nagyon szűkösen fért csak el a Kós 9. alatt. A pékség a nagy kenyérgyárak beindulása miatt zárt be. 1980. június 3-án ünnepélyesen megnyitották a felújított   épületet az úttörőház számára, azóta működik ezen a helyen. Ekkor került a ház élére Horvay Marianne igazgatónő, aki 25 évig vezette az intézményt. 
rendszerváltáskor Wekerlei Gyermekház lett az úttörőházból. A 80-as évektől számos gyermekprogrammal, szakkörrel működött a ház, a Tarka-Barka péntek délutánok, a fazekas szakkör, a modellező szakkör voltak a legnépszerűbbek. 2009-től az intézmény vezetője Szabó Mária lett. 2010-ben a ház nevet vátoztatott, és Wekerlei Kulrtúház és Könyvtár - WKK lett, jelezve, hogy közművelődési házról van szó, és a fő profilja, a gyermekprogramok mellett a felnőtteknek szóló kínálat is gazdag. 2010-ben az épületet felújították és tetőterét beépítették a Wekerle-városrehabilitációs, európai uniós pályázat keretében. Az épület akadálymentes liftettel, tetőterasszal és egy tükrös, 80 nm-es tánctermmel gazdagodott.
Könyvtár:
A Kós Károly tér 15. alatt 1961-től működött a Főv. Szabó E. könyvtár fiókkönyvtára, melyet a 90-es években be akartak zárni. Ekkor a lakosság nyomására a kerületi önkormányzat vette át, és az akkori gyermekházhoz csatolták. Így lett 1995-től Wekerlei Gyermekház és Családi Könyvtár az intézmény hivatalos neve. 2011-ben uniós pályázat során a könyvtárfejlesztés történt, a könyvek adatai elektronikus rendszerbe kerültek fel, és a könyvtár önálló honlapot kapott.
Az intézménynek 2011-től (az új név felvételétől és az épület felújításával párhuzamosan) arculata megújult, tevékenysége kibővült, szervezeti felépítése átalakult.
A 2017-es közművelődési törvény szerint az intézmény a "művelődési ház" besorolásba került, így jelenleg hivatalos neve: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház
Az intézményt 2009 és 2020 között Szabó Mária vezette.

Címkék: történet, intézmény